Vloeibare of vaste vitaminen

0
325

Doordat de goede oude huisgemaakte gerechten steeds vaker worden vervangen door afhaalmaaltijden en fastfood, is de behoefte aan vitaminesupplementen nu groter dan ooit tevoren. Vitaminen en mineralen spelen een belangrijke rol is de groei en ontwikkeling van kinderen en in het behouden van een goede gezondheid voor mensen van alle leeftijden.

Een kwestie welke het onderwerp van onderzoek is geweest is de vorm waarin vitaminen dienen te worden ingenomen om er het maximale voordeel uit te halen.

In de winkel kun je kiezen uit vloeibare en vaste vitaminesupplementen. Maar welke zijn nu beter voor je? In dit artikel zullen we kijken naar de absorptie van zowel vloeibare als vaste vitaminen

Absorptie

Absorptie, in de farmacologie, is de verplaatsing van een geneesmiddel van het ingangspunt de bloedbaan in. De absorptie, uitgedrukt in procenten, moet bij voorkeur hoog zijn voor de beste effectiviteit van het geneesmiddel.

Tip: Vitamine D

Absorptie omvat het proces van het door de organen en membranen gaan voordat het de bloedsomloop bereikt. De vaste vorm van een geneesmiddel of supplement moet oplossen voordat het kan worden geabsorbeerd. Daarom moet een tablet in de maag, darmen en lever blijven om op te lossen. De maag, maag-darmkanaal en lever zijn plekken waar zuurafscheiding en afbrekende enzymen het afbreken van het geneesmiddel bevorderen. Wanneer dit optreedt, kunnen vitamine-extracten zo buitensporig zijn aangetast dat geen voedingsstof nog de bloedbaan bereikt.

Anderzijds, een onderzoek uit 2006 toonde aan dat vitaminen in tabletvorm na 20 minuten nog steeds niet waren oplosten in de maagsappen. Hoewel het onderzoek niet volledig was, toonde het de waarschijnlijkheid aan dat sommige vitaminetabletten uitgescheiden worden in de ontlasting in plaats dat deze in het lichaam worden opgenomen.

Ook interessant: Vitamine K

Daarentegen passeren de vloeibare vormen van vitaminesupplementen gemakkelijk het maagdarmkanaal zonder er in te hoeven blijven hangen. Oplossing is niet nodig en hoewel absorptie niet 100 procent compleet is, is het dubbel zoveel als dat van vitaminetabletten op cellulair niveau.

 Prijzen

Toegegeven, vloeibare vitaminen kosten wat meer dan hun vaste tegenhangers. En dat is uiteraard logisch; ten slotte komt kwaliteit vaak met een hoger prijskaartje. Vergeet de verkooppraatjes over “hoge kwaliteit, lage kwaliteit”. Het is een mythe dat zakenmensen graag promoten aan goedgelovige kopers.

Lees ook: Vitamine K

Een ander voordeel van vloeibare vitaminen is dat de vloeibare vorm vaak makkelijker door te slikken is, dit kan vooral prettig zijn voor kinderen die hier anders moeite mee hebben.

Echter wanneer deze capsule doorgebeten wordt kan de smaak zeer onaangenaam zijn, wat waarschijnlijk iedereen die wel eens visolie supplementen op heeft wel kan navertellen!

DELEN
Na de opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond te hebben adviseer ik nu sporters, maar ook bijvoorbeeld mensen met een ziekte wat betreft hun voeding en eetgedrag. Heb je een vraag over een van mijn artikelen? Stel hem dan gerust!

LAAT EEN REACTIE ACHTER