Wat zijn superfoods?

0
201

Superfoods zijn de laatste tijd helemaal in en je hoort er eigenlijk niet meer bij als je ze niet regelmatig eet, nu ook de grote supermarkten zoals de Albert Heijn ze verkopen is het goed om eens te kijken wat superfoods nu precies zijn.

Een superfood is een voedingsproduct waarvan beweerd wordt dat het, in verhouding met ander voedsel, extra gezond is. Dit wil zeggen dat ze rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen zoals: eiwitten, mineralen, vitaminen, enzymen, anti-oxidanten, essentiële vetzuren en aminozuren.

Het is echter ook een marketingterm om producten op de markt te brengen. Er is geen officiële definitie van superfood en ook is het onduidelijk welke voedingsproducten nu wel of niet een superfood zijn. Volgens de EU wetgeving is het zelfs verboden om een product als superfood aan te bieden door dit op de verpakking te zetten!

Lijst met superfoods

Superfoods zijn vaak voedingsmiddelen die heel veel van een bepaald iets in zich hebben wat gezond voor het lichaam is, denk aan antioxidanten of bepaalde vitaminen en mineralen. Er is geen officiële lijst met wat wel en niet een superfood is, sommige websites hebben lijsten met wel 100 superfoods! Er zijn wel een aantal zeer populaire superfoods:

Bosbessen – Misschien wel het meest populaire superfood op dit moment. De bosbes is rijk aan vitaminen en vezels. Alhoewel bosbessen zeker gezond zijn, is eigenlijke iedere (niet giftige) bes dit zoals bijvoorbeeld frambozen en cranberries.

Kiwifruit – Een fruitsoort die veel overeenkomsten heeft met bessen, meloen, appels en peren. Het voordeel van kiwifruit is dat er een meer divers aanbod van voedingstoffen in zitten dan bijvoorbeeld appels en peren.

Quinoa – Lijkt op een graan, maar is het niet. Wordt net zo bereid en is dus ideaal als vervanger voor bijvoorbeeld rijst of andere granen. Quinoa is rijk aan eiwitten, vezels en vitaminen en mineralen.

Zoete aardappel – De gezondere variant van de aardappel die wij traditioneel hier in Nederland eten. Is rijk aan vitamine A en vezels. Doordat hij van nature zoet is hoef je er geen saus, boter of zout aan toe te voegen om hem lekker te maken. Alleen dit is natuurlijk al gezond!

Lees hier een compleet overzicht van superfoods

Zijn superfoods nu echt zo gezond?

De voedingsindustrie wil je uiteraard laten geloven dat het eten van hun product ervoor kan zorgen dat je er jonger uit gaat zien, afvalt, je minder depressief voelt, etc etc. Dit is logisch, want dit werkt! Veel mensen zijn nu eenmaal op zoek naar de ‘quick fix’, zoals het eten van heel veel bessen waardoor je je opeens stukken beter gaat voelen.

Uit onderzoek van het Voedingscentrum is gebleken dat de voordelen voor de gezondheid die veel superfoods claimen niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Goij bessen, hennepzaad of chia zaden, er moet nog goed onderzoek gedaan wat de voordelen van het eten van deze superfoods precies zijn.

Wanneer je zelf gaat zoeken op PubMed, de grootste database ter wereld met wetenschappelijk biomedisch onderzoek, dan zal je zien dat er slechts een tiental onderzoeken naar superfoods zijn!

Het lichaam heeft de juiste hoeveelheden macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) en micronutriënten (vitaminen en mineralen) nodig om goed te functioneren.

Het klopt dat superfoods hier vol mee zitten, maar dit geldt net zo goed voor andere voedingsmiddelen (ok, misschien niet die diepvriespizza).

Het belangrijkste is dat je gevarieerd eet zodat je alles in de juiste hoeveelheid binnen krijgt. Het gevaar met superfoods is dat mensen erin doorslaan en daardoor alleen nog maar heel veel van hetzelfde gaan eten. De kans bestaat dat je hierdoor niet alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt en dus helemaal niet gezonder bezig bent (maar wel een stuk duurder uit bent!).

Superfoods: Ja of nee

Een goed en gezond dieet bestaat uit het eten van gevarieerde voedingsmiddelen. Wanneer je dit doet zal je voldoende voedingsstoffen binnen krijgen en mis je niets aan het niet eten van superfoods.

Het is zeker zo dat superfoods eigenschappen hebben waardoor ze gezonder zijn dan andere voedingsmiddelen. Het gevaar van superfoods is dat mensen er in doorslaan en hierdoor alleen nog maar superfoods willen eten, waardoor ze eentonig gaan eten en uiteindelijk niet de juiste voedingsstoffen binnen krijgen.

Kortom, geniet zeker van superfoods, maar besef je dat het vooral een marketingterm is en geen vervanging voor andere gezonde en gevarieerde voeding! Zie het als een leuke, extra gezonde toevoeging!

Eet jij regelmatig superfoods? Laat ons weten wat jij ervan vind in de comments!

DELEN
Na de opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond te hebben adviseer ik nu sporters, maar ook bijvoorbeeld mensen met een ziekte wat betreft hun voeding en eetgedrag. Heb je een vraag over een van mijn artikelen? Stel hem dan gerust!

LAAT EEN REACTIE ACHTER