Chiazaad – klein, maar boordevol vitaminen

0
728

Chiazaden zijn kleine zaden die boordevol vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels zitten. Ondanks dat het een kleine zaad is, heeft het toch een fantastische voedingswaarde!

Chiazaden kun je dan ook een superfood te noemen, het is namelijk onwijs goed voor je, helpt met je gezondheid en vele andere attributen van je lichaam. De zaad komt uit een plant, de bloemen van deze plant bevatten de kleine zaadjes.

Chiazaden worden steeds populairder en meer erkent als superfood. Het is namelijk ook een zaad die zou kunnen helpen afslanken, dat is iets wat veel mensen willen en met de huidige technologie en kennis is het steeds meer binnen handbereik dit snel en efficiënt voor elkaar te krijgen. De chiazaden helpen hier dus ook bij.

Waar komt Chiazaad vandaan?

Chiazaden komen dus uit de bloemen van de Salvia Hispanica. Dit is een familielid van de muntplant. Het is een zaad dat al eeuwen wordt geteeld, zelfs door de oude Azteken. In veel landen is het nog steeds enorm populair, maar dat groeit elk moment. Chiazaden komen voor in Centraal- en Zuid-Mexico en Guatemala. De zaad komt oorspronkelijk alleen uit de centrale vallei van Mexico.

De chiazaden worden dus al eeuwen geteeld door de oude Azteken en de Maya’s. In die tijd waren ze van mening dat deze zaden meer waard waren dan goud, het werd dan ook gebruikt als overlevingsmiddel door de soldaten. Na de komst van de Spanjaarden zijn de chiazaden een lange tijd vergeten en dus ook de bijzonderheid ervan. Sinds een korte tijd wordt het weer bekend en zien mensen in hoe goed de zaad wel niet is.

Hoe gebruik je Chiazaad?

Aangezien het om zaden gaat kun je er van alles mee doen. Zaden kun je gebruiken in vrijwel alles wat je maakt, of het nu boerenkool is of een stapel kippenpoten. Een gezonde manier van gebruik is het door het in een salade te doen of in een lekkere groentesoep. De zaden worden ook gebruikt om natuurlijk energiedrank te maken en er zijn tegenwoordig steeds meer atleten die hier gebruik van maken. De mogelijkheden zijn onbeperkt als het gaat om zaden dus experimenteer vooral. Doe het in je favoriete eten en geniet niet alleen van het eten, maar ook de gezonde werking van de chiazaad.

De zaden zijn uiteraard ook te krijgen in andere vormen, zoals poeder of al klaar gemaakt in sapjes. Kijk daarom goed wat er bij je past en hoe je het wilt gaan gebruiken.

Wat zijn de voordelen van Chiazaad?

Chiazaden zijn goed voor van alles. Het zijn namelijk enorm diverse zaadjes met een enorme hoge voedingswaarden, het is dan ook niet gek dat er allerlei voordelen zitten aan het eten (of drinken) van de chiazaden. Het is bijvoorbeeld ontzettend goed voor de stoelgang, als je de zaden toevoegt in het dagelijkse leven krijg je genoeg vezels binnen. Het helpt ook hart- en vaatziekten te voorkomen en zorgt voor sterkere botten en tanden. De zaden helpen ook je bloedsuikerspiegel op peil te houden en is een uitstekende bron van proteïne. De zaden helpen bovendien tegen ouderdom en helpen met afvallen, misschien wel de voornaamste reden waarom mensen het nemen. Een zeer belangrijk voordeel is uiteraard ook dat het in vrijwel elk gerecht te gebruiken is, het heerlijk is en niet al te duur is.

Wel moet je ontzettend voorzichtig zijn als je aan de medicatie bent. Zit je aan de bloeddrukverlagende medicijnen, verlaagt het je bloeddruk nog meer. Zit je aan de bloedverdunnende medicijnen verdunt het je bloed ook meer. Bovendien moet je altijd acht glazen water drinken per dag als je gebruik maakt van de chiazaden, het kan namelijk zorgen voor zwelling in de darmen en constipatie.

Waar kan je Chiazaad kopen?

Chiazaden vind je voornamelijk online. In de supermarkt zul je ze niet vinden, door de bijwerkingen. Het is altijd slim te overleggen met een arts voor je het in je dieet toepast. Er zijn wellicht speciaalzaken in de grotere steden van Nederland waar ze het wel kopen (denk aan buitenlandse winkeltjes) maar dé plek om het te vinden is toch online. Gelukkig valt de prijs ontzettend mee en is het makkelijk te vinden!

DELEN
Mijn favoriete bezigheid? Helaas is dit eten.... Dankzij de genen van mijn moeders kant betekent dit helaas dat ik heel gemakkelijk gewicht aankom. In het verleden heb ik dan ook van alles geprobeerd qua afvallen, van Sonja Bakker tot weken lang leven op vruchtensappen. In het dagelijks leven werk ik als diëtiste. Hiernaast deel ik op deze site graag de ervaringen en kennis die ik heb opgedaan op het gebied van afvallen en lekker eten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER