Gevaarlijk afvallen

0
1265

In 2009 was 47% van de volwassen Nederlanders te zwaar. Alhoewel mannen vaker te zwaar zijn, zijn het de vrouwen die vaker last hebben van extreem overgewicht.

Als je deze feitjes leest zal je het niet verbazen dat er zeer veel Nederlanders zijn die bezig zijn met afvallen en helaas gebeurd dit niet altijd op een gezonde en verstandige manier.

In dit artikel zal ik het hebben over enkele potentieel gevaarlijke manieren van afvallen.

Omdat het moeilijk is om dag op dag je aan een dieet te houden en te sporten, zijn er mensen die kiezen voor afslankmethodes die gevaarlijk voor de gezondheid zijn. Met name vrouwen grijpen naar deze methodes, door de druk die omgeving en media op hun leggen om slank te zijn.

Uithongeren

Het meest drastische dieet plan is uithongering. Bijna niets meer eten met als doel heel snel gewicht af te vallen, waarna het normale dieet weer gevolgd wordt. Dit kan betekenen dat bijvoorbeeld het ontbijt of avondeten compleet overgeslagen wordt.

Bekijk ook: Zes metabolisme verhogende voedingsmiddelen om sneller af te vallen

Doordat je lichaam zal aangeven dat je honger hebt zul je je niet lekker voelen en jezelf moeten wijs maken dat je echt niet aan het verhongeren bent en prima nog even zonder eten kan (wat natuurlijk ook zo is).

Stofwisseling

Na een tijdje zal echter ook je lichaam doorhebben dat er al een tijdje geen voedsel meer is binnengekomen en dat dit waarschijnlijk ook nog wel even kan gaan duren. Het lichaam zal je metabolisme drastisch verlagen met als doel om onnodige energieverspilling te voorkomen. Je honger gevoel zal afnemen, maar je zal je ook energieloos voelen plus je lichaam verbruikt op dit moment veel minder energie, het is in “spaarstand” gegaan. Kortom, ook het afvallen gebeurd op dit moment vrijwel niet meer terwijl dit toch echt het doel was.

Wanneer je nu weer voedsel tot je zal het even duren voordat je stofwisseling op gang komt, in deze tussentijd kan het binnengekomen voedsel makkelijk worden opgeslagen in het lichaam, iets wat je natuurlijk totaal niet wil.

Ook interessant: Zes metabolisme verhogende voedingsmiddelen om sneller af te vallen

Uiteindelijk zal je wel afvallen door jezelf te verhongeren en het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt als er een feestje aankomt en je nog snel een aantal kg wilt afvallen zodat je in je kleren past, gedurende lange tijd is deze manier van afvallen echter ongezond, plus je valt er helemaal niet veel mee af.

Door op een gezonde en verantwoorde manier te eten en sporten heb je veel minder kans op het jojo-effect (na het dieet snel weer aankomen) en zul je je veel fijner voelen.

DELEN
Mijn favoriete bezigheid? Helaas is dit eten.... Dankzij de genen van mijn moeders kant betekent dit helaas dat ik heel gemakkelijk gewicht aankom. In het verleden heb ik dan ook van alles geprobeerd qua afvallen, van Sonja Bakker tot weken lang leven op vruchtensappen. In het dagelijks leven werk ik als diëtiste. Hiernaast deel ik op deze site graag de ervaringen en kennis die ik heb opgedaan op het gebied van afvallen en lekker eten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER