Waarom fitness goed is tegen stress

0
305

Sporten zorgt niet alleen voor een mooi gevormd lichaam, het zorgt ook voor een goed gevormde geest. Sporten is een waardevol middel om stress te bestrijden omdat het helpt je te kalmeren, je stemming te verbeteren en af te rekenen met onrust en depressie.

In dit artikel zet ik op een rijtje op welke manieren sporten goed voor je is wanneer je last hebt van stress.

Chemische Reacties

Een van de bekendste manieren waarop sporten de geest verbetert is door middel van chemische reacties die plaatsvinden in de hersenen. Tijdens het sporten worden de stresshormonen in het lichaam, zoals cortisol en adrenaline, verlaagd, terwijl endorfines, de natuurlijke pijnstillers van je lichaam, gestimuleerd worden.

Aanrader: 7 Tips om je motivatie terug te vinden

Endorfines worden ook wel geassocieerd met het oproepen van een euforisch gevoel, maar volgens het artikel “De Antidepressieve Effecten van Sporten,” gepubliceerd in Sports Medicine, is het onduidelijk of je endorfines direct verantwoordelijk zijn voor deze gevoelens of dat ze gewoon de pijn blokkeren waarmee ze de chemicaliën die voor plezier zorgen, dopamine en serotonine, naar de voorgrond brengen.

Breinreconstructie en veerkracht

Het Nationale Instituut van de Mentale Gezondheid is op dit moment bezig met het bestuderen van de effecten van sporten bij muizen en uit de resultaten blijkt dat regelmatige fysieke activiteit het hersencircuit dat betrokken is bij emotionele verwerking bij de bescherming tegen stress werkelijk kan hervormen.

Uit ander onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Neuroscience and Behavioral Neuroscience, is gebleken dat brain-derived neurotrophic factor (BNDF) dat betrokken is bij het beschermen en produceren van neuronen, hoger was bij actieve muizen dan bij degenen die stilzaten.

Ook interessant: Hoe blijf je Gemotiveerd? 4 tips van een Diëtist

Daarnaast ontwikkelden de actieve muizen nieuwe neuronen welke veerkrachtiger waren; wanneer ze geconfronteerd werden met stress toonden ze meer beheerste reacties dan de inactieve muizen.

Algehele lichaamscommunicatie

De Amerikaanse Vereniging van Psychologie beschrijft de positieve effecten van sporten als algehele lichaamscommunicatie:

“Biologisch gezien geeft sporten het lichaam de kans om te oefenen in de omgang met stress. Het dwingt het fysiologisch systeem, welke in zijn geheel betrokken is bij de stressreactie, om nauwer te communiceren dan anders… En dit wordt allemaal gestuurd door de centrale en sympathische zenuwstelsels, die ook met elkaar dienen te communiceren. Deze oefening in het communicatiesysteem van het lichaam is misschien wel het meest waardevol van sporten…”

Door deze communicatiewegen regelmatig te activeren, wordt het lichaam beter in het omgaan met stress. Hoe minder vaak dit gebeurt, des te minder efficiënt het lichaam ermee om kan gaan.

Verbeterd algemeen welzijn

Door regelmatig te bewegen wordt het lichaam gezonder en sterker wat de stress kan verminderen die komt kijken bij andere gezondheidsproblemen die verergerd of veroorzaakt worden door inactiviteit. Het verliezen van je baan en inkomen, doktersbezoeken en dure medicatie kan leiden tot zorgen, slaapproblemen en geïrriteerdheid.

Volgens Harvard University Health Publications kunnen lichaam en geest elkaars stress signalen versterken tijdens de stressreactie waarmee ze een visuele cirkel creëren.

Ook al kunnen ze elkaar tegenwerken, lichaam en geest kunnen ook samenwerken aan grote positieve effecten. Regelmatig sporten zorgt voor een verbeterde gezondheid, beter slapen en meer energie. Dit kan weer leiden tot een verhoogd zelfvertrouwen en het gevoel controle te hebben over je lichaam en leven, wat ervoor kan zorgen dan je je zelfverzekerd en capabel voelt wanneer je te maken krijgt met stress.

Aanrader: Vertrouwen en discipline

Of je nu behoefte hebt er even eruit te zijn, te mediteren of gewoon aan wat vrije tijd, sporten kan een manier zijn om alles even te laten voor wat het is, alleen of met vrienden of familie. Harvard University Health Publications geeft aan: “…wanneer je lichaam bezig is, zal je geest afgeleid worden van de dagelijkse zorgen en de vrijheid hebben om creatief te denken.”

DELEN
Ik werk als coach voor mensen en bedrijven zodat zij het maximale uit zichzelf kunnen halen. Teambuilding, het motiveren van anderen en het helpen bij het stellen van doelen zijn mijn passie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER