Sportverslaving – verslaafd aan sporten

0
578

Je kent er vast wel een, een vriend die niet op je verjaardag kan komen omdat hij zijn voetbaltraining niet wilt missen, een vriendin die een uurtje later komt omdat ze eerst nog even wilt joggen. Het zou zo maar kunnen dat deze persoon verslaafd is aan sporten!

Naast verslaving die de laatste tijd opkomen zoals gameverslaving of verslaafd zijn aan winkelen zien hulpverleners steeds meer mensen die verslaafd zijn aan sporten, bigorexia genoemd. Je bent een sportverslaafde als je overdreven veel bezig bent met trainen en/of sportief presenteren.

Wanneer ben je sportverslaafd?

Volgens Elly Kaldenberg van de Vereniging van Sportediëtetiek Nederland (VSN) is het niet zo gek dat er geen cijfers bekend zijn. ´Het is moeilijk om op feiten vast te stellen of iemand verslaafd is aan sport. De grens tussen wel of niet verslaafd zijn zit in dit geval niet in de hoeveelheid sporten, maar in de beweegredenen om het te doen. Wanneer je sporten niet langer ziet als leuke vrijetijdsbesteding maar als verplichting, dan moeten de alarmbelletjes gaan rinkelen. Jammer genoeg gebeurt dit meestal niet, want een sportverslaafde zit helemaal in een roes en beseft niet dat hij doorslaat.´

Tip: 5 Minder bekende voordelen van fitness

AD Sportwereld gaf onlangs de volgende definitie. ‘Bigorexia is een aandoening waarbij mensen een verstoorde lichaamsbeleving hebben. Het lijkt veel op anorexia nervosa, maar dan omgekeerd. Mensen met anorexia vinden zichzelf te dik, terwijl ze in de realiteit vaak broodmager zijn. Mensen met bigorexia vinden zichzelf te mager, terwijl ze in de realiteit vaak groot en gespierd zijn. ‘

Andere kenmerken:

  • Altijd bezorgd zijn om lichaam en uiterlijk
  • Wegblijven van verplichtingen om te kunnen sporten
  • Minder tijd aan partner besteden om te kunnen sporten
  • Focussen op de prestatie en vergeten dat sport ook leuk kan zijn
  • Nooit tevreden zijn met de geleverde prestaties
  • Altijd fysiek grenzen willen verleggen
  • Ervan overtuigd zijn dat heel veel sporten gezond is

Bodybuilders meer risico?

Mannen lopen een groter risico dan vrouwen om verslaafd te raken. Mannen denken vaak dat ze groot, breed en gespierd moeten zijn om aantrekkelijk gevonden te worden. Ook hebben mannen veel testosteron in hun lichaam wat zorgt voor extra prestatiedrang (denk maar aan onderlinge weddenschappen, spierballen vergelijken etc.)

Bekijk ook: Fitnessen volhouden

Mannen die breed en gespierd willen worden vindt je veelal bij fitness en bodybuilding. Het uitgangspunt bij deze sporten is dat je traint om spiermassa op te bouwen. Er zit soms geen rem meer op het streven naar verder doorgroeien. Het lichaam kan altijd, symmetrischer of groter. Onderzoek toont dan ook aan dat bodybuilders een hogere kans op verslaving hebben, dan mensen in andere takken van sport. Of het nu zo is dat bodybuilders eerder sportverslaafd raken of dat mensen met aanleg voor sportverslaving juist sneller neigen te gaan bodybuilden blijft een vraag. Het eeuwige kip-ei-probleem.

“Voor de vrouwtjes”

Vaak wordt gedacht dat vrouwen een gespierde man aantrekkelijker vinden. Het kan voor sommige mannen een reden zijn om obsessief aan het ijzer te gaan hangen. Toch blijkt uit onderzoek dat dit verkeerd gedacht is. Er blijkt zo’n 10 kilo aan spieren verschil te zitten tussen wat mannen denken dat vrouwen aantrekkelijk vinden en wat vrouwen daadwerkelijk aantrekkelijk vinden. De meeste vrouwen vinden opgepompte spieren juist afstotend. Dus wanneer je traint, bedenk dan waarom of waarvoor je traint.

 

Welke sporten zijn verslavingsgevoelig?

1. Bodybuilden
2. Hardlopen
3. Fitness
4. Fietsen (mountainbiken, wielrennen)
5. Turnen/Ballet

Signaleer het

Hoe kun je zien of één van je dierbaren doorslaat van verstandig bewegen naar dwangmatig sporten? VSN noemt vooral de dwangmatige trekjes die een verslaafde vertoont aandachtspunt. ‘Groeien de bezorgde opmerkingen van vrienden en bekenden over het sportschema en baalt de persoon in kwestie enorm op een dagje zonder sport? Kaart dit dan aan. Een tweede signaal is extreme ijdelheid en bezig zijn met het uiterlijke voorkomen In het ergste geval grijpt zo iemand zelfs naar spierversterkende middelen.’

DELEN
Ik werk als coach voor mensen en bedrijven zodat zij het maximale uit zichzelf kunnen halen. Teambuilding, het motiveren van anderen en het helpen bij het stellen van doelen zijn mijn passie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER