Fitnessen volhouden

0
146

Een mens is een gewoontedier, de meeste dingen die we in het leven doen, doen we volgens een vast ritueel. Denk maar eens aan de vaste route die je neemt om naar je werk te gaan, maar ook aan de vaste gewoontes in huis: de volgorde waarmee je afwast, of even snel wat opruimt.

Het automatiseren van gedrag doe je om energie te besparen, het is efficiënt. Als je bij alle handelingen iedere keer opnieuw zou nadenken over hoe je het aan zou pakken, zou dat zoveel tijd kosten dat je op een dag maar weinig zou afronden.

Waar je op uit bent wanneer je wilt gaan en vooral blijven fitnessen, is een gedragsverandering. Het is de bedoeling dat trainen bij je leven gaat horen.Met andere woorden: het moet een gewoonte worden.

Lees ook: Arnold Schwarzenegger

Dat is de kern van het probleem bij mensen die het sporten niet volhouden. Zij blijven als het ware hangen in het energieslurpende proces waarbij ze zich er steeds weer toe moeten zetten om in beweging te komen om te gaan sporten. Ze komen nooit in de fase waarin sporten een gewoonte wordt.

Als sporten voor jou een gewoonte is, kost het veel minder energie om je ertoe te zetten. Handelingen die een gewoonte zijn doe je vanzelfsprekend. Je denkt er niet over na, je hoeft geen afwegingen te maken en er is geen keuzemoment.

Nieuw gedrag

Het is niet eens zo moeilijk om nieuw gedrag, zoals regelmatig sporten, tot een gewoonte te maken. Gedrag wordt namelijk vanzelf een gewoonte als het op vaste tijden steeds wordt herhaald. Ook meditatie kan je hierbij helpen! Verandering zal sneller gaan dan je denkt. De eerste keer is alles nieuw, de tweede keer herken je dingen van de vorige keer, de derde keer begint het al bekend voor te komen. De vierde keer dat jij gaat sporten ben je al goed op weg om een gewoonte op te bouwen.

Om ervoor te zorgen dat je aan voldoende herhalingen komt, zul je wel discipline moeten beoefenen. Gedisciplineerd handelen is handelen vanuit een idee of overtuiging waarbij er geen rekening wordt gehouden met gevoelens en omstandigheden van het moment.

Bekijk ook: Arnold Schwarzenegger

Voor het gaan sporten betekent dit dat je de beslissing neemt dat je gaat sporten, omdat je je doelen wilt bereiken en… dat je op het moment dat je gaat sporten geen rekening houdt met gevoelens en omstandigheden!

Het kan dus zijn dat je handelt tegen je gevoel in. Het kan zijn dat je helemaal geen zin hebt, maar toch ga sporten!

Geschreven door: Marianne van der Sluis
Schrijfster van het boek: Lekker Sporten, zo motiveer je jezelf om te gaan en te blijven sporten! Lees meer op sportmotivatie.nl
DELEN
Ik werk als coach voor mensen en bedrijven zodat zij het maximale uit zichzelf kunnen halen. Teambuilding, het motiveren van anderen en het helpen bij het stellen van doelen zijn mijn passie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER