10 tips voor het uitkiezen van de perfecte personal trainer

0
313

Een goede personal trainer kan je helpen je doelen op het gebied van fitness en gezondheid te bereiken, terwijl hij je verwachtingen gaandeweg verhoogt. Een slechte trainer is gewoon tijd- en geldverspilling. De vraag naar personal trainers is de afgelopen jaren gestegen en hiermee is het aanbod ook gegroeid.

Met zoveel opties kan het overweldigend zijn om de beste trainer uit te zoeken. Om eerlijk te zijn, zijn er veel incompetente en onoprechte trainers die veel geld verdienen aan de onwetendheid van hun cliënten. Maar er is een manier om je hier tegen te beschermen, dat zullen we je nu laten zien.

Zorg voordat je een personal trainer inhuurt, dat je alle antwoorden hebt op deze 10 erg belangrijke vragen:

Ben je er mentaal klaar voor om te gaan sporten met een personal trainer?

Het is gemakkelijk om de belangrijkste factor te vergeten wanneer je een personal trainer inhuurt – JIJZELF. Ben je bereid en klaar om jezelf in te zetten voor een trainer en zijn trainingsprogramma? De trainer zal volledige inzet van je verwachten.

Klaar zijn om te veranderen is de beslissende factor in of je zal slagen of niet. Een paar simpele vragen die je jezelf kunt stellen voor je verder gaat zijn onder andere:

 • Hoe graag wil je veranderen, op een schaal van 1-10?
 • Waarom heb je een personal trainer nodig?
 • Waarom denk je dat een personal trainer je kan helpen succes te boeken?

Onthoud dat jouw houding en inzet uiteindelijk het verschil zal maken. Hoe goed de trainer of het programma ook is, als jij niet je uiterste best doet zal het resultaat je tegenvallen. Verspil je geld en tijd niet aan iets waar jij niet klaar voor bent.

Onthoud: Ga eerst voor de verandering, zoek dan de trainer.

Zijn je doelen en verwachtingen reëel?

We willen allemaal een perfect lichaam, maar je zult jezelf en de trainer frustreren wanneer je verwacht dat dit binnen een dag gebeurt. Het veranderen van het lichaam is een proces dat tijd en inspanning vergt. Of je doel nu is om sterker te worden of vet te verliezen, je trainer zou een realistisch schema voor je op moeten kunnen stellen op welke termijn je je doelen en verwachtingen waar kunt maken.

Lees ook: De online personal trainer

Pas op voor trainers die grote beloften maken, zoals extreem gewichtsverlies in korte tijd of superkracht in een paar weken. Als ze het proces van lichaamsontwikkeling goed kennen, zullen ze eerlijk en open tegen je zijn over wat realistisch haalbaar is.

Onthoud: Een goede trainer vertelt je niet wat je wil horen, maar wat je moet weten.

Heeft de personal trainer een diploma in het werkveld  of een certificaat van een gerenommeerd bedrijf?

Het heeft de voorkeur dat de trainer een diploma heeft, omdat aantoont dat ze kennis hebben van fitness en anatomie en hoe het lichaam reageert op training.
Wanneer de trainer alleen een certificaat heeft, moet je in acht nemen dat niet alle certificaten gelijk zijn. Sommigen kun je letterlijk in een weekend behalen, terwijl anderen maanden tijd in beslag nemen en een examen vereisen.

Er zijn tegenwoordig trainers in overvloed, aangezien iedereen de titel “personal trainer” kan behalen. Deze titel zegt dus niet veel. Vraag je trainer welke opleiding en certificaten hij heeft en hoe lang hij ermee bezig was.

Onthoud: Kies voor een trainer met wetenschappelijke kennis, niet voor een leeghoofd.

Heeft de trainer daadwerkelijke praktijkervaring?

Er zijn grofweg gezien twee type trainers. Het eerste type heeft weinig opleiding en kennis en flanst snel een training in elkaar. Terwijl de tweede veel kennis heeft, maar erg weinig ervaring met het toepassen van die kennis. Je moet op zoek gaan naar een trainer die zowel de brains als de looks heeft. Sorry, ik bedoel de brains en de ervaring. En met ervaring bedoelen we ervaring met mensen als jij.

Elke cliënt en cliëntengroep is anders. Ze hebben andere behoeften en doelen en dat moet je kunnen zien aan hun trainingsprogramma’s.

We kennen allemaal mensen die jaren praktijkervaring hebben en nog steeds slecht zijn in wat ze doen. Dus vraag de trainer alsjeblieft naar de successen van zijn cliënten. Vraag naar aanbevelingen en beoordelingen et cetera waaruit blijkt dat hij succesvol is in het werken met mensen zoals jij.

Onthoud: Heeft de trainer veel ervaring, en zo niet welke andere redenen zijn er om hem te vertrouwen?

Kijkt de trainer goed naar jouw gezondheids-/sportverleden en test hij je huidige fitness niveau voordat de training begint?

Wanneer je niet test, ben je maar wat aan het doen. Voordat je begint te sporten met een trainer, moet hij vragen naar je gezondheids- en sportverleden en je op een manier op lichamelijk gebied testen om je huidige gezondheid en welzijn te beoordelen.

Het kennen van de mogelijkheden en grenzen van een cliënt is erg belangrijk wanneer je een passend en bruikbaar trainingsprogramma opstelt voor een cliënt.

De gouden regel voor een personal trainer zou altijd moeten zijn: richt geen schade aan. Een fysieke beoordeling vooraf verkleint het risico hierop. Vraag de trainer van te voren of hij een vorm van fysieke beoordeling uitvoert voor hij begint met het trainingsprogramma. Zo ja, vraag welke vorm hij gebruikt. Zo nee, vraag hem waarom hij denkt dat dit niet nodig is.

Onthoud: Als je niet beoordeeld wordt doet de trainer maar wat. Let erop dat er een intake wordt gedaan.

Wat is de trainingsfilosofie van de trainer?

Zorg dat je zeker weet dat de trainer een actieplan voor je heeft. Dit actieplan moet een georganiseerde aanpak bevatten en een plan om je te laten verbeteren van week tot week en maand tot maand.

Een trainer moet nooit zomaar een training opstellen. Een onvoorbereide trainer zorgt voor een onvoorbereide atleet of een cliënt die niet onder de indruk is.

 • Hoe houdt hij je vooruitgang bij?
 • Hoe beslist hij wat belangrijk is om bij te houden?
 • Hoe stelt hij het trainingsprogramma van de cliënt op?
 • Wordt het programma aangepast op elke cliënt?
 • Wat is zijn manier van werken, oftewel wat is zijn trainingsfilosofie in het algemeen en specifiek gezien voor jou?

Onthoud: Je moet erachter komen welke doelen de trainer voor jou in gedachten heeft en hoe hij je daar heen wil brengen.

Wat verwacht de trainer van zijn cliënten?

Voordat je de trainer ook maar iets betaalt moet je zorgen dat je weet wat hij van je verwacht. Sommige trainers verwachten gewoon dat je er bent, terwijl anderen verwachten dat je 10 minuten eerder komt, opgewarmd en klaar om te beginnen.

 • Hoeveel dagen per week verwacht je trainer dat je met hem werkt?
 • Zijn de verwachtingen van de trainer over wat je moet eten gelijk aan wat jij realistisch en redelijk vindt?
 • Hoe hard pusht de trainer zijn cliënten en is dit de intensiteit die bij jou past?

Onthoud: Zorg ervoor dat de verwachtingen van de trainer realistisch en redelijk voor je zijn.

Is de trainingssfeer prettig en motiverend?

Een sportschool zou moeten voelen als een tweede thuis; prettig en uitnodigend maar ook inspirerend en motiverend.

Niet alle sportscholen zijn hetzelfde opgezet. Soms kan de trainer daar weinig aan doen, maar het kan toch een groot verschil maken in de effectiviteit van de training. Zorg ervoor dat je erachter komt waar je zult gaan trainen en bekijk of dit de omgeving is waar je je goed voelt.

Tip: 3 redenen om een personal trainer te nemen

Een voorbeeld; een gewichtheffer zal erg teleurgesteld zijn als de sportschool waar hij zich in heeft geschreven geen halters heeft, veel machines en alleen maar oudere recreatieve sporters.

Onthoud: Zorg dat je een sportschool vindt die bij jou past voor je het contract tekent.

Past de persoonlijkheid en houding van de trainer bij jou?

Er zijn veel trainers. Je hebt het recht met een trainer te sporten bij wie je je op je gemak voelt. Het is geen en/of keuze wanneer je gedwongen wordt te kiezen tussen een trainer die je echt niet mag maar die goed in zijn werk is of een trainer waar je heel goed mee op kunt schieten maar die niet zo goed is.

Je zal veel tijd met je trainer doorbrengen. Behalve dat zal hij je regelmatig dingen laten doen die niet altijd zo leuk zijn, je vaak vertellen wat je moet doen en je corrigeren. Het is vaak zo dat we beter leren van mensen die we respecteren en waar we goed mee om kunnen gaan.

Onthoud: Een trainer zou zowel een coach als een vriend moeten zijn, zorg ervoor dat het iemand is die je respecteert en van wie je orders aan kunt nemen.

Laat je trainer je eerst proberen voor je betaalt?

Hoeveel mensen kopen een auto zonder proefrit? Waarom zou een trainer dan van je verwachten dat je honderden dollars uitgeeft voordat je achter het stuur heb gezeten en ervaren hebt wat hij je kan bieden?

Bekijk ook: 3 redenen om een personal trainer te nemen

Vraag de trainer of je een gratis of goedkope proefsessie kan doen. Hij zou dit aan moeten bieden voordat je je inschrijft voor een lange periode.

Onthoud: Vraag om een gratis of goedkope proeftraining voor je je inschrijft. Dit zou altijd moeten kunnen.

Dat zijn ze, 10 kritische vragen die je helpen bij het kiezen van een personal trainer of andere fitnessprofessional. Onthoud dat kwaliteit koning is en als je het beste eruit wil halen, moet je eerst je huiswerk doen.

DELEN
In het dagelijks leven werk ik als persoonlijk fitnesscoach. Met mijn werk kan ik maar een beperkt aantal mensen bereiken, dankzij deze website hoop ik meer mensen goede informatie te geven over hoe ze een beter, mooier en gezonder lichaam kunnen krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER