Een koekje per dag houdt de dokter weg

0
666

En ja je leest de titel toch echt goed en ik bedoelde echt een koekje in plaats van een appel. En, nee ik ben niet gek geworden, maar ik heb nu in ieder geval wel je aandacht zodat ik het kan uitleggen!

In dit artikel zal ik uitleggen waarom het prima is om af en toe iets lekkers te eten tijdens een dieet in plaats van werkelijk alles wat ongezond (en lekker) is gedag te zeggen.

Het dieet van Kees en Jan

Stel we hebben twee mannen, Jan en Kees, die alle twee graag wat kilo’s willen afvallen.

Jan kiest voor een dieet waarbij hij maximaal maar een keer per week iets lekkers (een snack, wat chips, een stukje taart) mag eten. Kees daarentegen kiest voor een dieet waarbij hij voor maximaal 200 kcal per dag aan lekkers mag eten, mits de rest maar gezond en hij niet over zijn limiet gaat van wat hij per dag mag eten. Wanneer we naar Jan kijken zien we iemand die een heel hoog doel voor zichzelf heeft gesteld.

Stel je voor dat Jan al zijn hele leven van eet wat hij lekker vind, gezond of niet. Van de een op de andere dag stoppen hiermee zal extreem moeilijk zijn, een gewoonte verander je nu niet eenmaal 1,2,3. Hierdoor zal Jan regelmatig toch wat lekkers eten, ook al had hij die weeks al iets lekkers/ongezonds op. Het gevolg hiervan is dat hij zich slecht gaat voelen:”zo moeilijk moet het toch niet zijn?!” en hij gedemotiveerd raakt en het na een tijdje opgeeft.

Aan de andere kant hebben we Kees, die snapt dat je best af en toe mag genieten van iets ongezonds, zolang je er maar voor zorgt dat de rest van zijn dieet voldoende gezond en gevarieerd is. Ondanks dat hij dagelijks iets lekkers eet valt hij toch langzaam af aangezien er bij Kees per dag minder binnenkomt dan zijn lichaam nodig heeft.

Wie denk jij dat er na een jaar meer is afgevallen? Grote kans dat dit Kees is!

Volg een dieet wat jij kan volhouden!

Waarschijnlijk is dit voor mensen deels een herkenbaar verhaal, je zet jezelf een vrijwel onmogelijk doel. Nadat de eerste motivatie verdwenen is blijkt het toch wel erg moeilijk te zijn, waarna je terugvalt in je oude patroon. Niet alleen val je terug in je oude patroon, je voelt je er nog rot over ook aangezien je weer gefaald bent!

Natuurlijk was Jan sneller afgevallen wanneer hij dat koekje iedere dag had laten liggen, maar waar het uiteindelijk om gaat is niet hoe snel je afvalt, maar dat je je levensstijl aanpast zodat je zonder veel moeite langzaam aan afvalt met gezonde en gevarieerde voeding. En daar past best af en toe een lekkere vette hamburger in!

DELEN
Mijn favoriete bezigheid? Helaas is dit eten.... Dankzij de genen van mijn moeders kant betekent dit helaas dat ik heel gemakkelijk gewicht aankom. In het verleden heb ik dan ook van alles geprobeerd qua afvallen, van Sonja Bakker tot weken lang leven op vruchtensappen. In het dagelijks leven werk ik als diëtiste. Hiernaast deel ik op deze site graag de ervaringen en kennis die ik heb opgedaan op het gebied van afvallen en lekker eten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER