Het Atkins Dieet

0
361

Het Atkins-dieet is een koolhydraatarm dieet dat is onstaat uit een wetenschappelijk onderzoek wat onderzoek deed naar de effectiviteit van diverse koolhydraat-arme dieeten.

In plaats van koolhydraten worden veel vetten en eiwitten gegeten om toch de benodigde bouwstoffen binnen te krijgen. Het klinkt misschien heel raar, vet eten om af te vallen? Maar toch werkt het en vele mensen over de hele wereld volgen dit dieet met succes

Dr. Atkins gebruikte zijn opgedane kennis om zijn eigen overgewicht te bestrijden en besloot om zijn methode in 1972 te publiceren in zijn boek Dr. Atkins’ Diet Revolution.

Doel van het Atkins Dieet

Zoals je misschien wel zou verwachten, is het belangrijkste van het atkins dieet niet om gewicht af te vallen. Het dieet richt zich op het bevorderen van de gezondheid door het verkrijgen en behouden van een gezond gewicht.

Theorie achter het Atkins Dieet

Atkins gaat er vanuit dat de problemen zoals overgewicht en stofwisselingsproblemen veroorzaakt worden door de vele geraffineerde koolhydraten die wij tegenwoordig binnen krijgen via onze voeding.

Tip: Gebruikelijke 'snel afvallen' oplichterijen

Koolhydraat zorgt voor de productie van insuline en glucose in het lichaam, wat in grote getale nadelige gevolgen kan hebben zoals slaapproblemen en depressies. Door middel van het Atkins Dieet wordt de productie van insuline en glucose gestabiliseerd door het lichaam te dwingen vet te gebruiken voor zijn stofwisseling in plaats van koolhydraten.

Ook zorgen eiwitten  ervoor dat de eetlust afneemt, waardoor mensen minder gaan eten dan ze normaal zouden doen.

Het Atkins dieet in de praktijk

Het Atkins dieet kun je in 4 verschillende fasen indelen.

De eerste fase, Inductie, heeft als doel om de vetreserves die op het lichaam zitten te verbranden, deze fase gaat dan ook gepaard met veel gewichtsverlies. Tijdens deze fase mag er geen fruit of koolhydraat rijk voedsel (zoals brood, aardappelen of granen) worden gegeten. Tevens mag er geen koffie of alcoholische dranken gedronken worden. Hoe lang deze fase duurt hangt af van hoeveel iemand wilt afvallen, maar reken zeker op een paar weken tot maanden.

Aanrader: Waarom we kiezen voor een dieet om gewicht te verliezen

Bij de tweede fase gaat het gewichtsverlies door, maar met een milder dieet waarbij de toename van koolhydraten langzaam weer wordt opgebouwd door iedere week iets meer koolhydraten in het dieet op te nemen. Deze fase gaat door totdat het gewichtsverlies net niet meer stopt.

In fase 3 wordt de voorbereiding gedaan voor de uiteindelijke fase. Er wordt onderzocht bij welke  hoeveelheid koolhydraten het gewicht constant blijft en je dus niet meer verder afvalt en ook niet aankomt.

Wanneer dit punt bereikt is ga je over in fase 4, de levenslange handhaving. Het enige wat je in deze fase nog moet doen is ervoor zorgen dat je niet meer terugvalt in ongezonde eetpatronen en het dieet volhoud.

Kritiek op het Atkins-dieet

Het dieet klinkt dus geweldig, maar is het wel echt zo goed? Veel tegenhangers van het Atkins dieet zeggen dat het gewichtsverlies in het begin van het dieet niet te danken is aan het verbranden van vet, maar vooral te danken is aan veel vochtverlies.

Tip: Tips bij het uitkiezen van een dieet

De grote inname van vetten is ook niet zonder gevaar, zo is transvet zeer schadelijk en moet dit absoluut niet worden gegeten, maar ook onverzadigde vetten zijn niet ongevaarlijk. Zo is het in verband gebracht met hart en vaatziekten.

Een ander nadeel van het Atkins dieet is dat je bepaalde dingen  heel veel moet eten, terwijl je andere voedingsproducten totaal niet meer mag eten. Voor veel mensen zal dit maar moeilijk vol te houden zijn.

Wil je meer weten over het Atkins-dieet? Neem dan een kijkje op de officiele website.

DELEN
Mijn favoriete bezigheid? Helaas is dit eten.... Dankzij de genen van mijn moeders kant betekent dit helaas dat ik heel gemakkelijk gewicht aankom. In het verleden heb ik dan ook van alles geprobeerd qua afvallen, van Sonja Bakker tot weken lang leven op vruchtensappen. In het dagelijks leven werk ik als diëtiste. Hiernaast deel ik op deze site graag de ervaringen en kennis die ik heb opgedaan op het gebied van afvallen en lekker eten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER