De waarheid over je stofwisseling

0
423

De stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd zorgt voor de regulering van het vrijmaken of opslaan van energie in het lichaam. Het bepaald dus of je lichaam veel energie opslaat waardoor je dik wordt, of dat het in tijden wanneer je weinig energie binnenkrijgt het vet omzet in energie

Veel mensen gebruiken de stofwisseling als een “excuus” waarom ze dik zijn. In dit artikel zal ik een aantal stellingen met betrekking tot de stofwisseling op een rijtje zetten en kijken of ze waar zijn.

Slanke mensen hebben een snellere stofwisseling

Iedereen heeft een andere stofwisseling. Een snelle stofwisseling wil zeggen dat het lichaam veel energie verbruikt, waardoor aankomen dus moeilijker is, maar slank blijven makkelijker. Mensen met een ‘trage’ stofwisseling komen dus makkelijker aan. Een trage stofwisseling kan onder andere veroorzaakt worden door een trage schildklier.

Echter zal het verschil tussen een snelle en langzame stofwisseling niet veel zijn, laten we zeggen 100 / 200 kcal per dag. Dit mag toch geen excuus zijn? Ook zijn er genoeg slanke mensen met een langzame stofwisseling of dikke mensen met een snelle stofwisseling.

Spieren verbruiken meer energie dan vet, zelfs in rust.

Dit is waar. Je hersenen, hart, lever en nieren gebruiken veel energie om te functioneren, zelfs wanneer je voor de tv ligt of aan het slapen bent. Iemand die in verhouding veel vet heeft opgeslagen in het lichaam zal dus in verhouding met een slanker iemand minder calorieën per minuut verbruiken.

Door 500 calorieën per dag te weinig eten val je 0.5 kilo per week af

Het is inderdaad zo dat in een kilo vet ongeveer 7000 calorieën zitten. Wanneer je dus iedere dag 500 kcal minder binnen krijgt dan je lichaam nodig hebt zal je 3500 kcal per week, oftewel een halve kilo kwijtraken.

Dit is theoretisch gezien helemaal correct, alleen in de praktijk ligt het toch anders. Zo bestaat je lichaam niet alleen uit vet, ook bestaat je lichaam voor een groot gedeelte uit water waardoor je gewicht van week op week anders kan zijn. Hiernaast zal je lichaam niet alleen vet verbranden, maar (voor een klein deel) ook andere weefsels zoals bijvoorbeeld spieren.

Ik hoop dat je door bovenstaande feiten wat meer te weten bent gekomen over je stofwisseling!

DELEN
Mijn favoriete bezigheid? Helaas is dit eten.... Dankzij de genen van mijn moeders kant betekent dit helaas dat ik heel gemakkelijk gewicht aankom. In het verleden heb ik dan ook van alles geprobeerd qua afvallen, van Sonja Bakker tot weken lang leven op vruchtensappen. In het dagelijks leven werk ik als diëtiste. Hiernaast deel ik op deze site graag de ervaringen en kennis die ik heb opgedaan op het gebied van afvallen en lekker eten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER