Afval mythes

0
257

Het aantal mythes rond het verliezen van gewicht is schrikbarend hoog. Dit is echter logisch als je ziet hoeveel mensen er bezig zijn om af te vallen en we de laatste decennia er pas echt achter zijn hoe ons lichaam precies werkt.

In dit artikel zullen we wat van de meest voorkomende mythes rond afvallen behandelen.

1. Vasten is een goede manier om af te vallen

Het lijkt simpel, door een tijd lang (bijna) niets te eten zul je snel afvallen, helaas is het lichaam hier te slim voor. Wanneer je lichaam doorheeft dat het een tijd lang geen voedsel heeft gekregen gaat het er vanuit dat dit nog wel eens een tijdje zo zou kunnen zijn.

Lees ook: Waarom we kiezen voor een dieet om gewicht te verliezen

Je lichaam besluit hierdoor in “spaarstand” te gaan, je lichaam zet minder belangrijke functies op een laag pitje met als gevolg dat je je ellendig gaat voelen. Hiernaast zal het ook beginnen met het afbreken van spiermassa, iets wat je natuurlijk niet wil, slechts de vetmassa wil je kwijtraken! Ondertussen gaat je lichaam extra zuinig om met de aanwezige vetreserves, waardoor je deze slechts zeer langzaam kwijt zult raken.

2. Voedsel zoals grapefruit of selderij zorgt ervoor dat je vet verbrand

Geen enkel voedsel kan ervoor zorgen dat je vet verbrand, wel is het zo dat bepaald voedsel meer energie kost om het te verteren dan dat je binnen krijgt door het te eten.

Wel is het zo dat bijvoorbeeld caffeine tijdelijk je stofwisseling kan versnellen waardoor je voor korte tijd meer energie verbruikt.

3. Geen koolhydraten meer eten zorgt ervoor dat je afvalt

Er zijn een aantal dieten die dit als principe hebben, dit is echter geen gezond dieet! Het beste is nog altijd een dieet met de juiste balans van koolhydraten, eiwitten en (gezonde) vetten.

Aanrader: Een koekje per dag houdt de dokter weg

Je lichaam heeft koolhydraten nodig voor veel belangrijke processen, onder andere het omzetten van vetten in energie. Wanneer je geen koolhydraten tot je neemt zal je lichaam in plaats van vet, spiermassa om gaan zetten in energie!

4. Buikspieroefeningen zorgen voor een platte buik

Het is door het trainen van de buikspieren niet mogelijk plaatselijk het vet te verbranden. Wel is het mogelijk om de buikspieren te trainen waardoor ze groter worden, maar wanneer er een laagje vet overheen zit zal je sixpack nooit te voorschijn komen (Je buik kan er zelfs dikker door lijken!).

De enige manier om de buikspieren te voorschijn te toveren is te zorgen voor een laag vetpercentage over het gehele lichaam. En dit bereik je alleen door een gezonde levenstijl.

5. Krachttraining is geen goede manier om af te vallen, je wordt er juist groter van

Krachttraining op regelmatige basis kan juist voor het verliezen van gewicht zorgen. Naast dat je tijdens het doen van krachttraining veel calorien verbruikt (en dus vet verbrand) zal ook je spiermassa toe nemen.

Lees ook: Gebruikelijke 'snel afvallen' oplichterijen

Veel mensen, vooral vrouwen, zijn bang dat ze hierdoor al snel te gespierd worden.

Dit is echter niet het geval, slechts met een strikt dieet, jarenlange training en de juiste aanleg zal je groot en gespierd worden, vooral vrouwen hebben deze aanleg totaal niet. Een klein beetje spier kan er juist voor zorgen dat je strakker in je vel zit, ook zorgen spieren er voor dat ook als je niets doet je lichaam meer energie verbruikt. Meer spiermassa zorgt er juist dus voor dat je meer afvalt!

DELEN
Vroeger had ik last van overgewicht, tot ik op een dag in mijn bikini voor de spiegel stond en dacht, dit kan zo echt niet langer! Ik heb mijn leven omgegooid en ben fanatiek gaan sporten. Toen ik eenmaal resultaten begon te zien voelde ik me beter dan ooit en werd ik alleen nog maar fanatieker. Op dit moment ben ik tevreden met mijn lichaam en ik wil wat ik door de jaren heen hebt geleerd op het gebied van sporten graag met anderen delen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER