7 Tips om een buffet gezond door te komen

1
649

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Elke optie lijkt nog lekkerder dan de volgende. Ik heb het over het door veel Dieters gevreesde buffetrestaurant. Er zijn vast gezonde opties met weinig calorieën beschikbaar, maar vaak niet zo veel en je moet er echt naar op zoek.

Daarnaast is het een stuk moeilijker om voor de gezonde dingen te kiezen, wanneer er zoveel lekkere, smakelijke gerechten naar je roepen.

Maar er zijn manieren die je kunt toepassen om een calorie-catastrofe te voorkomen bij buffetten. Met een paar simpele trucjes kun je ervoor zorgen dat je niet mee gaat in het volproppen van jezelf, dat je vaak ziet bij buffetten. Hier volgen een aantal tips.

1Drink Water

Drink een groot glas water meteen wanneer je bij het restaurant bent, of nog beter voordat je er naar binnen gaat. Dit zal je maag voor een deel vullen, waardoor er minder ruimte over blijft voor eten. Verder is het zo dat we dorst vaak verwarren met honger waardoor we denken dat we meer honger hebben dan eigenlijk het geval is.

2Ga niet met een lege maag

Wanneer je het ontbijt, de lunch of beide overslaat omdat je wilt compenseren voor een buffetmaaltijd later op de dag, zal dit je waarschijnlijk juist het tegenovergestelde opleveren van wat je wil. Wanneer je de hele dag niet eet, breng je jezelf in de problemen omdat je dit waarschijnlijk gaat overcompenseren door ongecontroleerd veel te veel te eten wanneer je al die heerlijke gerechten voor je ziet staan.

Omdat je honger hebt en je bloedsuikerspiegel waarschijnlijk laag is (wat je hongergevoel alleen maar sterker maakt), ben je eerder geneigd slechte keuzes te maken en ook veel meer te eten. Eet lichte maaltijden verspreid over de dag om te voorkomen dat je later enorme honger krijgt.

3Vul je bord verstandig

Schep eerst groente en fruit op je bord, waarmee je weinig ruimte over laat voor het calorierijke voedsel. Er is maar een bepaalde hoeveelheid ruimte op een bord en wanneer het al voor de helft vol ligt met caloriearm, vezelrijk, vullend eten, zal je minder ruimte op je bord (en in je maag) hebben voor de vettere producten.

4Zoek naar magere eiwitten

Ga op zoek naar gegrilde vis, zeevruchten, kipfilet en mager rundvlees. Probeer ook vleesloze eiwitten te vinden zoals bonen, linzen, tofu, noten, zaden en hele granen die veel eiwitten bevatten zoals quinoa.

5Wat je moet vermijden

Vermijd de witte broodjes wanneer je bij een Amerikaans restaurant eet en vermijd rijst en noedels als je bij een Chinees buffet dineert. Hoewel deze opties beiden niet zeer schadelijk zijn voor je dieet, nemen mensen hier vaak zeer veel van. En wanneer het restaurant geen volkoren varianten van deze producten aanbiedt – wat ze over het algemeen niet doen – zal je weinig voeding voor je geld krijgen.

6Vermijd bepaalde dranken

Oftewel suikerrijke drankjes. Je kunt onnodige calorieën vermijden door water, ongezoete thee, light frisdranken of koffie (zonder suiker of melk) te bestellen.

7Neem fruit als toetje

Bij een buffet zie je vaak tafels vol met zoetigheden. Maar je kunt ook je behoefte aan zoet bevredigen met minder calorierijk vers fruit na de maaltijd. Fruit zit vol vezels en nuttige voedingsstoffen en bevat aanzienlijk minder calorieën dan alle andere desserts. Denk er aan dat je misschien naar de saladebar moet om fruit te vinden, omdat het vaak niet bij de cakejes, koekjes, taartjes, ijs, etc. staat.

DELEN
Na de opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond te hebben adviseer ik nu sporters, maar ook bijvoorbeeld mensen met een ziekte wat betreft hun voeding en eetgedrag. Heb je een vraag over een van mijn artikelen? Stel hem dan gerust!

1 REACTIE

  1. Leuk om de ontwikkeling te zien omtrent verantwoord eten, zelf probeer ik altijd op mijn voeding te letten. Alleen vaak op feestjes met een buffet ben je snel de pineut, doordat er veel vettige en ongezonde recepten worden aangeboden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER